Historier og beretninger fra min slægtsforskning.
Mystiske udlændinge ankommer til Jylland
På den 4. juledag i 1969 landede en engelsk mand og en japansk kvinde i Aalborg Lufthavn. Med deres specielle udseende og valg af destination har de skabt stor nysgerrighed og spekulationer. Parret, der tidligere havde indlogeret sig på luksushotellet D'Angleterre i København, blev mødt af kvindens eksmand og begav sig mod vest mod en øde gård i Vust i Hanherred.
Hvad er det egentlig, de to fremmede søger i Danmark, og hvorfor har de valgt netop denne afsides beliggenhed? Disse spørgsmål har sat gang i en række teorier og diskussioner om deres identitet og hensigter. Jeg forsøger at skabe klarhed omkring mysteriet om de to mystiske udlændinge.
Musiklegenden John Lennon og kunstneren Yoko Ono var i centrum for en mystisk historie i Vust. Yoko Ono, tidligere gift med Tony Cox og mor til datteren Kyoko, befandt sig pludselig i Danmark, efter at Cox og hans nye kone Melinda var flyttet til en lille by i Han Herred. Forbindelsen til John Lennon blev ikke afsløret, men efter fire måneders ophold på David Nelsons ejendom skete der noget uventet. En tilfældig afspilning af sangen "Bungalow Bill" fik Kyoko til at genkende sin mors stemme, hvilket bekræftede Yoko Onos tilstedeværelse. Cox-familien forlod hastigt London af frygt for, at Lennon og Ono ville bortføre Kyoko, hvilket viste sig at være vildt overdrevet. Yoko Ono ønskede blot at se sin datter igen.
I Nordvest Jylland, langt væk fra storbyens larm, drev David Nelson en filmskole i Kettrup. Som en del af skolens aktiviteter havde han lejet en ødegård i Vust, også kendt som Ellidsbøl, på vejen til Bulbjerg Klit ved Jammerbugten. En afsides beliggenhed, der stod i skarp kontrast til storbyen København.
I dette område lå et universitet ledet af Aage Rosendal Nielsen, der sammen med hans daværende kone, Sara Damskier (tidligere Sara Rosendal Nielsen), udviklede et tæt venskab med John og Yoko. Efter deres første møde, hvor John spurgte Aage om hans arbejde med verdensuniversitetet, og Aage spurgte til gengæld om, hvorvidt man kunne leve af musik, begyndte et varmt venskab at gro. Trods en aldersforskel på 19 år og forskellige livsstil, udviklede de to et nært forhold, der varede i 10 år. Aage havde aldrig hørt om The Beatles eller rockmusik før deres møde, men denne gensidige nysgerrighed og respekt lagde grunden for et livslangt venskab mellem de to mænd.
I køkkenet hos Sara en dag, mens hun var i gang med at skrælle kartofler, fik hun en overraskende visit af John Lennon, der tilbød at underholde hende med sang og guitar. Den spontane musiksession udviklede sig til en mindeværdig dag, hvor et tæt venskab opstod mellem Sara og John Lennon's familie. Selvom Sara kun havde kendt John's datter Kyoko i et halvt års tid, havde de allerede udvekslet nogle danske ord og skabt en særlig forbindelse.
John Lennon spottet i Danmark: Mystik om rockikonets ophold i Jylland
Da Aage og John havde planlagt at tage i kirke den efterfølgende søndag, tog historien en uventet drejning, da pressen fik nys om, at John Lennon skulle være set i Danmark. Specifikke oplysninger pegede på, at det store rockikon opholdt sig et sted i Jylland. Avisredaktionerne var skeptiske over for rygterne, men begyndte gradvist at indse, at der var mere på spil.
På Berlingske modtog redaktionen endda en besked via fjernskriveren med ordene: John Lennon i Thy. En mystisk og spændende historie begyndte at tage form, da landets medier fulgte nøje med i udviklingen af sagen. Hvad lavede John Lennon i Danmark, og hvordan havde han formået at holde det så hemmeligt? Svarene var stadig uklare, men interessen var på sit højeste, mens landet ventede spændt på mere information om rockikonets overraskende tilstedeværelse i Jylland.
"Ja ja, den er god, Lennon i Thy. Hvem hopper på den?" sagde de på avisen. Da rygterne om John Lennon's ophold i Thy begyndte at svirre, var mange skeptiske. Men tegnene pegede i den retning, og den unge Henrik Iversen fra DR-TV skulle til Aalborg næste dag for at følge op på historien. Med flyet fyldt med journalister og fotografer, der var blevet vækket tidligt om morgenen, var det tydeligt, at interessen var stor.
Vejret i det nordjyske var dog en udfordring, da flyet landede i Aalborg i kraftigt snefald. Mange pressede sig på for at komme til Vust, hvor Lennon angiveligt opholdt sig. Hotelværelser fra Thisted til Aalborg var booket op af pressefolk, der ikke ville gå glip af muligheden for at dække historien om Lennon i Thy.
Lokalbefolkningen afslører: Lennon er gemt væk i Ellidsbøl
Da journalister fra en lokal avis ønskede at finde den berømte musiker Lennon, vendte de sig mod de lokale indbyggere for at få hjælp. Efter at have fået tip om, at Lennon boede i Ellidsbøl, besluttede de sig for at banke på døren hos en nabo til Lennon. Den opmærksomme nabo beskrev Lennon som en mand med langt hår, skæg og runde briller. Overbeviste om, at de havde fået en præcis beskrivelse af Lennon, tilbød journalisterne naboen 300,00 kr. for at hjælpe med at lokke Lennon ud af huset. Men naboen nægtede at deltage i nogen form for bedrag og understregede, at han ikke ønskede at narre nogen.
Lennon-familiens bolig blev nu belejret, og et pressemøde blev afholdt hos David Nelson, der boede på præstegården i Kettrup, som var blevet omdannet til en filmskole. John Lennon fortalte pressen, at han og Yoko Ono havde haft seks dages fri fra mediepresset for første gang i mange år, ifølge Fjerritslev Avis (nu Nordjyske Tidende) den 5. januar 1970.
Pressemødet, der skulle have fundet sted på Kettrup Præstegård, blev aflyst på grund af pladsmangel. Efter at have overvejet Han Herred Hallen som alternativ, blev det besluttet at flytte mødet til New Experiment College i Skyum Bjerge, hvor Aage Rosendal var aktiv. Mandag den 5. januar 1970 startede mødet kl. 12:00 med en morgensang til tonerne af "De levendes land". John blev stillet spørgsmål af de tilstedeværende journalister, heriblandt spørgsmål om, hvordan det var at være en Beatle i Thy og om han overvejede at købe en del af Thy. John besvarede høfligt de spørgsmål, selv de mere usædvanlige af slagsen. Han fortalte, at han ikke ønskede at købe jord i de mange lande, han besøgte, og at han ikke blev millionær i Beatles-tiden, modsat mange af de mennesker omkring bandet, der blev meget velhavende.
Der skete et spontant og hjertevarmt øjeblik under pressemødet, da Aage bad alle om at gå rundt om juletræet. Mens filmfotograferne blev bedt om at slukke deres kameraer, formåede en modig elev fra Skovsgårdskolen at optage nogle fantastiske øjeblikke med sin båndoptager. På båndet kan man høre de tilstedeværende synge "Et barn er født i Betlehem", mens John, der ikke taler dansk, improviserede med sine egne lyriske udtryk. Senere fik Karsten Højen John til at spille guitar, hvor han og Yoko optrådte med sange som "Radio Peace" og "Giv peace a Chance". Den stemningsfulde begivenhed blev omtalt i Thisted Amts Tidende på en humoristisk og eventyrlig måde, der næsten mindede om H.C. Andersens fortællinger.
I det følgende præsenteres udvalgte citater og uddrag fra en velanskrevet artikel fra den 6. januar 1970, forfattet af journalisten med dæknavnet --slurk-- på det pågældende medie.
Thisted, en stille by i Nordjylland, blev pludselig midtpunktet for opmærksomheden, da en ikonisk musiker og hans følge besøgte byen for en rundtur og lidt shopping. Ikke kun Kettrup og Skyum, men også Thisted, blev indhyllet i et strejf af berømmelse.
Det var ikke hver dag, at Thisted så en sådan begivenhed. Blandt de lokale var der forventningens sus, da rygterne svirrede om, at ingen ringere end Lennon selv ville indtage byens gader. Og så skete det – i Vestergades Brugsforening blev der købt kattemad, frugt og krydderier, mens Tricotagehuset forsynede Lennon med strikkegarn.
Beboerne blev ikke skuffede. De fik ikke kun et glimt af legenden, men havde også muligheden for at tale med ham og måske få en autograf. Selv Kyoko, Lennons følgesvend, lod sig rive med og deltog i lokale aktiviteter ved at lære skomagerpolkaen og sige "Daw" med en ægte jysk accent.
For Thisted var det et øjeblik at huske og skrive ind i historiebogen. Byen, der normalt levede i skyggen af større metropoler, fik pludselig sin tid i rampelyset, alt takket være et spontant besøg fra en verdensberømt musiker og hans følge.
citat
Citat slut
"Beretningen om John Lennons shoppingtur i Thisted blev ikke kendt gennem verdenspressens fjernskrivere. Vi har den for os selv, og det er bestemt ikke dårligt."
Aase Haugkrogh, frisør i Aalborg, blev en dag ringet op af en ukendt person, der bad hende komme til Vust for at klippe en vis Lennon. Efter lidt betænkningstid besluttede hun sig for at tage imod opgaven, hvilket førte hende på en spændende rejse til den lille by. Den planlagte times klipning udviklede sig dog til en langt mere omfattende session, hvor John Lennon ønskede sit hår klippet i forskellige længder og stilarter. Efter flere ændringer endte han med en ensartet kort frisure, som Aase fandt flot. Dog var hun ikke helt tilfreds med Yoko Onos nye og meget kortere frisure.
Kyoko blev også klippet under besøget, og nogen synes, at det var lidt synd.
I en opsigtsvækkende transaktion byttede John, sit samlede hår med et par af den legendariske bokser Muhammed Alis boksershorts. Den usædvanlige byttehandel fandt sted et halvt år efter, at John havde samlet alt sit hår op for at undgå, at nogen kunne få fat i det. Det vides ikke, hvad der fik John og Ali til at indgå denne spektakulære aftale.
Rygter om John Lennons nye skaldede look tiltrækker verdenspressen Rygterne om, at John Lennon havde fået klippet sit berømte hår af, spredte sig som en steppebrand, og snart var hele verdenspressen tilbage på matriklen for at få det seneste scoop. Selv udenlandske medier meldte deres ankomst, og huset blev belejret af ivrige fotografer, der endda tilbragte kolde vinternætter i deres biler for at være klar til det store øjeblik. For at holde pressen på afstand blev landbetjenten Erik Nygaard tilkaldt, mens prisen på et billede af den skaldede Lennon steg drastisk.
Pressebureauer truer filmskole og venner af Lennon.
En intens jagt fandt sted for at sikre billeder af John Lennon og Yoko Ono, som blev taget af Tony Cox og Aage Rosendahl og sendt til Kettrup Filmskole. Pressebureauer truede med forskellige ulykker, hvis de ikke fik billederne for sig selv. Da filmen skulle sendes til København for at blive fremkaldt, blev Steen Kjærgaard valgt til at bringe dem derover. Han blev smuglet ud af en bagdør og kørte mod Aalborg, hvor han blev jagtet af pressen. Efter en dramatisk flugt, landede filmen sikkert i København på Associated Press (AP) i Berlingske hus. Steen Kjærgaard kom ind og præsenterede filmen, men blev bedt om at overdrage den til David Nelson, som ventede utålmodigt. Den spændende episode kulminerede, da Steen tilbød at sælge billederne for 50.000 kr., hvilket fik David til at reagere vredt og kræve filmen tilbage.
Mens David Nelson var uvidende om det, var der på samme tidspunkt en enestående personlighed i Vust ved navn Jørn Kjær Nielsen.
Han havde nået sit bristepunkt og vendte tilbage til Lennon. Han konfronterede Tony Cox og påpegede det absurde i at starte en "krig" baseret på et budskab om fred. Cox tog Jørn Kjærs kamera og gik tilbage ind i huset. Senere kom han tilbage med kameraet, hvor der nu var taget et billede af John og Yoko, der sad på madrasser med John, der havde en guitar foran sig. Jørn Kjær gik derefter til Fjerritslev Avis, hvor han mødte Jens Damsgaard, der hjalp med at fremkalde billedet.
I en eksklusiv udtalelse til pressen, delte journalisten Jens Damsgaard sin begejstring over at have oplevet det, han betegnede som det mest sensationelle øjeblik i sin karriere som journalist.
I en artikel i Jyllands-Posten den 24. januar 1970 beskrives John Lennon og hans danske fredsvenners forsøg på at tjene penge på deres deltagelse i kapløbet. Dette førte til fysiske konfrontationer, trusler og vilde biljagter med vejafspærringer.
En artikel på JP beskriver historien om et billede, der oprindeligt blev solgt for 100.000 kroner, men som til sidst endte med at blive solgt for kun 2000 kroner.
Det var omkring den 24. januar 1970 rejste John og Yoko tilbage til London, efter månedstid med spekulationer om deres mulige tilbagevenden til Vust. Selvom der var rygter om en sommer i Vust i 1970, så vendte parret aldrig tilbage. I løbet af det næste årti besøgte deres ven, Aage Rosendal, dem flere gange både i London og New York.
I 2003 mistede verden en vigtig person, da Aage Rosendal gik bort i en alder af 82 år. Han var den eneste "far" i livet, der overlevede John. Historien om Johns komplekse forhold til fædre figurerne i sit liv går tilbage til barndommen, Brian Epstein døde i 1967, hans biologiske far forlod ham tidligt, og hans mosters mand og stedfar døde i starten af tresserne. Det var først med Aage, at John fandt en stabil og kærlig faderfigur, selvom han også mistede ham før tid. Aage Rosendal blev dermed den far, som John aldrig rigtig fik chancen for at lære at kende.
I 1999 besøgte jeg Aage i Ringkøbing, hvor han delte minder om tiden med John i Jylland. Under en sommerferie i Vust og omegn, hvor jeg besøgte steder relateret til John, herunder Sara, fik jeg en rundvisning i Johns "hus" af Gunnar Hjelholt og fru Berit. Jeg så John og Yokos beskedne værelse samt det sted, hvor Aase klippede Lennon-familien. Billedtæppet med titlen "Som en rejselysten flåde," skabt af Berit Hjelholt, har på et tidspunkt prydet Folketingssalen bag formandssædet.
I mine undersøgelser af John Lennons besøg i Danmark har jeg besøgt følgende:
Aage Rosendal Nielsen, Ringkøbing, Johns ven
Sara Damskier, Brovst, Johns ven
Karsten Højen, Brovst, 3.real elev i 1970
Gunner og Berit Hjelholt, Vust, bor i ”John hus”
Nordjyske Tidende (dengang Fjerritslev Avis)
Derud over har jeg haft telefonisk kontakt med en del:
David Nelson, Løgstør, filmskolelederen fra Kettrup
Birgitte Philipsen (før Nelson), Davids eks kone)
Claus Godtfredsen, fotograf fra Jyllands Posten
Jens Damgaard, Fjerritslev Avis
Gunnar Iversen, Radio mand
Henrik Iversen, kendt TV-mand fra DR-TV
Erik Nygård, lokal politimand fra Fjerritslev
Aase Houkrog, frisør fra Aalborg
Jeg har læst gamle artikler i følgende aviser:
Thisted Avis
Fjerritslev Avis
Jyllands Posten
Se og Hør
Som jeg siger tak til, for at få lov til at lave referater og citater fra.
Jeg har hørt Karsten Højens båndoptagelse fra pressemødet og Gunner Iversens radio optagelse og de har været til uvurderlig inspiration.
En ting undrer mig lidt.
Hvert år kører tusindvis af mennesker ned ad Ellidsbølvej til Bulbjerg Klit, uden at vide, at de passerer nr. 37, hvor John Lennon boede i et par uger omkring nytåret 1969-1970. Der er ingen skilte eller mindesmærker, der minder om det, hvilket rejser spørgsmålet om, hvorfor Lennon's korte ophold ikke er blevet markeret på nogen måde. Lennon var trods alt en af de mest ikoniske musikere nogensinde, så hvorfor er historien om hans tid på det nordjyske ikke blevet hædret på samme vis som andre kendisser gennem tiden?
Efter at have læst denne artikel, er du velkommen til at bidrage med yderligere information eller stille spørgsmål ved at skrive i kommentarfeltet nedenfor. Vær venlig at inkludere dit telefonnummer eller e-mailadresse, så jeg kan vende tilbage til dig.